דמעת

האם את/ה סובל/ת מדמעת?

דמעת (אפיפורה, בשפה המקצועית) הינו מצב בו ניקוז הדמעות מהעין אינו מספק, והדמעות זולגות אל מחוץ לעין. באופן טבעי, הדמעות נוצרות במשך היום והלילה ללא הפסקה, ותפקידן העיקרי הוא לשמור על סביבה לחה ונקייה של משטח העין. ניקוז הדמעות מתבצע דרך פתחים קטנים (פונקטומים) אשר ממוקמים בכל אחד מהעפעפיים סמוך לזווית העין שקרובה לאף, מהם הנוזל עובר לשק הדמעות אשר ממוקם מאחורי זווית העין, ומשם בתעלה עדינה אל האף. כולנו חווים מצבים בהם הדמעות זולגות מחוץ לעין, לדוגמא בזמן בכי, או בעת כניסה של גוף זר לעין. במקרים של דמעת אמיתית, מדובר על זליגת דמעות קבועה או חוזרת בתדירות גבוהה, עד כדי הפרעה לתפקוד.

דמעת

דמעת נגרמת בעקבות ייצור יתר של דמעות, או בגלל הפרעה בניקוז הדמעות, ופעמים רבות בעקבות שילוב של שניהם. 

ייצור דמעות מוגבר מתרחש בזמן של גירוי העין, לדוגמא במצבי דלקת לחמית או אלרגיה, או יובש כרוני, כמו כן במצבים בהם העפעפיים – בעיקר העפעפיים התחתונים – נוטים פנימה כלפי העין (אנטרופיון) או החוצה (אקטרופיון). 

הפרעה בניקוז הדמעות יכול להיגרם כתוצאה מעפעפיים רפויים במיוחד, או בעת חסימה או היצרות של אחד המרכיבים לאורך מסלול הניקוז. ביילודים חסימה של דרכי הדמעות היא נפוצה ולרוב חולפת מאליה עד גיל שנה.

דמעת קלה לרוב אינה מפריעה, מלבד הצורך לנגב את הדמעות מזווית העין מדי פעם. דמעת משמעותית מלווה בטשטוש ראייה, עפעפיים אדומים ומגורים, הפרשות דביקות ואי-נוחות כללית. בעיה אחרת היא הרושם המוטעה שיכול להיווצר בסיטואציות חברתיות, כאילו מדובר בבכי. 

תסמינים אחרים קשורים לגורם לדמעת. למשל, במקרים של אלרגיה או דלקת העיניים עשויות להיות אדומות וגרויות. במקרים שהעפעף מסובב כלפי העין (אנטרופיון) יכול להופיע כאב וטשטוש ראייה חמור שנגרמים משפשוף של הקרנית על ידי הריסים. 

חסימה של דרכי דמעות ביילודים עשויה לגרום, מלבד דמעת, גם לדלקות חוזרות או לתהליך זיהומי בעין או בשק הדמעות. חסימת דרכי דמעות במבוגרים יכולה לגרום לדלקת עיניים, אם החסימה ממוקמת בפתח יציאת הדמעות מהעין (הפונקטום), או לדלקת זיהומית בשק הדמעות (דקריוציסטיטיס) אם החסימה נמצאת במורד ניקוז הדמעות. 

הבדיקה מתבצעת על ידי רופא אוקולופלסטיקאי מומחה, וכוללת הערכה של שלמות ובריאות העפעפיים, משטח העין, ותהליך ניקוז הדמעות. חשוב לשלול יובש עיניים, שכן הוא גורם מאד נפוץ לדמעת. חלק משמעותי בבדיקה הוא שטיפה של דרכי הדמעות אשר מתבצעת תחת הרדמה מקומית בטיפות, באמצעות צינורית דקה, ומספקת מידע חשוב לרופא לצורך אבחון הגורם לחסימה, אם יש כזאת. 

במקרים בהם הדמעת היא קלה, לרוב ניתן להקל על התסמינים באמצעות טיפול שמרני הכולל טיפות ושמירה על היגיינה מירבית של העפעפיים באמצעות סבון מיוחד או מגבונים ייעודיים. ואולם, מומלץ להיבדק כדי לאבחן את הגורם לדמעת, כך שניתן יהיה לטפל בו ישירות.

במקרים של גירוי מקומי על רקע זיהום או אלרגיה ניתן לטפל בטיפות על פי המלצת רופא עיניים. 

במקרה של הפרעה אנטומית או תפקודית, לעיתים אין מנוס מהתערבות כירורגית. 

הטיפול הניתוחי תלוי בבעיה ובמיקומה. לעיתים הטיפול המתאים הוא ניתוח תיקון אקטרופיון או אנטרופיון. במקרה של היצרות של הפתח לניקוז הדמעות בעפעף (הפונקטום) ניתן להפנות לפונקטופלסטיה או הרחבת פונקטום. במקרה של חסימה בתעלת הדמעות הניתוח הנדרש נקרא DCR – (Dacryocystorhinostomy). 

ד״ר שטיין הוא בעל נסיון רב באבחון הגורם לדמעת, אותו רכש בשנים הקליניות בארץ ובקנדה. חשוב לציין, אבחון קפדני הוא חיוני על מנת לטפל כראוי ולהביא לשיפור איכות החיים של המטופל. בין אם מדובר בטיפול שמרני או כירורגי, המיומנות הגבוהה מתבטאת בשיעור גבוה של תוצאות מצויינות ושביעות רצון גבוהה של המטופלים.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​