פטוזיס (צניחת עפעף) הוא מצב בו העפעף העליון נפול וממוקם נמוך יותר מהמנח הרצוי. חשוב להבדיל בין צניחה אמיתית של העפעף לבין עודף עור בלבד שיכול לדמות עפעף צנוח, שכן הטיפול הניתוחי הוא שונה.
צניחת עפעפיים יכולה להיות חד-צדדית או דו-צדדית. לרוב היא קשורה לגיל אולם לעיתים לגורמים אחרים כגון דלקות חוזרות, הרכבת עדשות מגע, טראומה ומחלות שונות. במקרים מסויימים צניחת עפעפיים יכולה גם להופיע בלידה או בינקות.
במקרים רבים פטוזיס מופיע יחד עם עודפי עור ושומן – במצבים אלה יש לבצע ניתוח משולב, תיקון פטוזיס עם בלפרופלסטיה (הרמת עפעפיים) בעפעפיים עליונים. כמו כן ניתן לשלב גם ניתוח הרמת גבות או בלפרופלסטיה בעפעפיים תחתונים, לפי הצורך.
במקרים של פטוזיס קל ההפרעה היא אסתטית בלבד, אולם בפטוזיס מתקדם תיתכן הפרעה תפקודית ממשית שמתבטאת במיסוך חלק משדה הראייה בעין ובצורך להרים את המצח והגבות כדי לנסות למשוך את העפעף כלפי מעלה.
הניתוח בשני המצבים הוא זהה, אך בעוד שבפטוזיס קל הניתוח יכול להתבצע במסגרת פרטית בלבד, במקרים של פטוזיס משמעותי לרוב ניתן לבצע את הניתוח במסגרת כיסוי ביטוחי מטעם קופת החולים או הביטוח הפרטי.
רופאי עיניים אוקולופלסטיקאים הם בעלי הידע והמיומנות להעריך פטוזיס כראוי, לבחון את הגורמים לו ולהציע את הטיפול הרצוי. במקרה של חשד לפטוזיס מומלץ לפנות לאוקולופלסטיקאי מומחה. חשוב להדגיש כי אם יבוצע ניתוח להסרת עור בלבד (בלפרופלסטיה) במצבים של פטוזיס, התוצאה שתתקבל תהיה לא טובה מבחינה אסתטית ותפקודית כאחד.
הניתוח מתבצע לרוב תחת הרדמה מקומית, לעיתים בשילוב עם טשטוש קל, ונמשך כשעה. הזרקת ההרדמה המקומית היא לא נעימה אך קצרה, ולאחריה המנותח אינו חש כאב. לאחר ניקוי יסודי של איזור העיניים, המטופל מכוסה בסדין סטרילי אשר מותיר רק את המחצית העליונה של הפנים חשופה. העיניים עצומות משך רוב הניתוח, והצוות קשוב כל הזמן לצרכי המטופל.
ישנן שתי גישות נפוצות לתיקון פטוזיס, האחת מתבצעת דרך חתך על פני העור (גישה חיצונית) והשנייה דרך חתך בצד הפנימי של העפעף (גישה פנימית). במקרה של גישה חיצונית, הניתוח מסתיים בתפירה של הפצע הניתוחי באמצעות תפרים עדינים, במקרה של גישה פנימית, ד״ר שטיין מבצע את הניתוח ללא תפרים כלל. לאחר הניתוח המטופל מועבר לחדר ההתאוששות למשך כשעה עם קומפרסים קרים על פני העיניים. בעת השחרור העיניים אינן חבושות אולם הראייה מטושטשת מדמעות וממשחה, על כן רצוי להיעזר במלווה.
ניתוח תיקון פטוזיס הוא נפוץ מאד ומבוצע בתדירות גבוהה על-ידי מנתחים אוקולופלסטיקאים, ולרוב מסתיים בתוצאות ניתוחיות יפות תוך מינימום סיכון. ואולם, כבכל ניתוח גם כאן ייתכנו סיבוכים. עדיף למנוע את הסיבוכים האלו מאשר לטפל בהם, על כן חשוב לפנות למנתח מיומן שיודע לזהות את גורמי הסיכון לסיבוכים מבעוד מועד ולהתייחס אליהם במהלך הניתוח. ד״ר שטיין ידון איתך על הסיכונים השונים בזמן הבדיקה במרפאה, ובהמשך – יבצע תכנון קפדני של הניתוח כדי להימנע מהם ולהגיע לתוצאות הרצויות.
יש לזכור, על אף שיעור הצלחה גבוה במיוחד, ישנם מקרים בהם הניתוח אינו משיג את מטרתו וגובה העפעף אינו מספק, ובמקרים בהם מתבצע תיקון פטוזיס בעין אחת תיתכן צניחה של העפעף בעין השנייה. במקרים בודדים, יש צורך בניתוח חוזר להרמה נוספת של העפעף, תיקון הצורה שהתקבלה או הרמה של העפעף העליון בעין השנייה.
לרוב, הביקורת הראשונה לאחר הניתוח מתקיימת תוך 7-10 ימים, וכוללת בדיקת עיניים והסרה של התפרים, אם ישנם. ואולם, ד״ר שטיין זמין טלפונית עבור כל המנותחים למקרה של כל בעיה או שאלה, ואם יתעורר צורך ניתן לזמן גם לבדיקה במועד מוקדם יותר.
היומיים הראשונים לאחר הניתוח מתאפיינים בהופעת נפיחות ושטפי דם, תחושת כובד סביב העיניים וטשטוש ראייה קל מדמעות וממשחה. כאב אינו שכיח לאחר הניתוח. בשעות הראשונות תיתכן צריבה באיזור הפצע הניתוחי, אך רק לעיתים רחוקות נדרש טיפול במשככי כאבים. תוך 3-5 ימים הנפיחות מתחילה לרדת והתחושה הכללית סביב העין משתפרת משמעותית. בשלב זה אין מניעה לחזור לעבודה משרדית, אולם במקרה של עבודה פיסית או עבודה מול קהל יתכן צורך בחופשה של שבועיים או יותר. הנפיחות ושטפי הדם צפויים להיספג ברובם תוך כשבועיים. זהו השלב בו תוצאות הניתוח נראות היטב, אך עדיין צפויים 2-3 חודשים עד קבלת המראה הסופי.
צלקת היא תוצאה בלתי נמנעת של כל מקרה של חתך בעור. ואולם, העפעפיים מתאפיינים ביכולת ריפוי מצויינת, והפצעים הניתוחיים נוטים להחלים היטב עם סימן מינימלי. במקרה של גישה חיצונית, הצלקת הניתוחית ממוקמת בתוך הקפל הטבעי שעל העפעף, כך שכמעט אינה נראית – רק לעיתים רחוקות הצלקת בולטת באופן שמהווה בעיה אסתטית. במקרה של גישה פנימית אין כל סימן או צלקת חיצונית על פני העור.
תהליך הריפוי מושפע מהטכניקה הניתוחית, אולם לא פחות מכך מהנטיות הטבעיות של העור וגורמים נוספים כגון עישון וחשיפה לשמש. עישון גורם לכיווץ כלי דם וכך עלול לעכב ריפוי של הפצע הניתוחי ולפגוע בתוצאה הסופית. מומלץ מאד להפסיק עישון כחודש לפני מועד הניתוח, ולהתמיד בכך לפחות בחודש הראשון לאחר הניתוח.
חשוב להימנע מחשיפה לשמש ישירה לפחות חצי שנה לאחר הניתוח, שכן תהליך ריפוי הפצע נמשך חודשים ארוכים. ניתן לשפר את מראה הפצע הניתוחי על ידי שימוש במשחות על בסיס סיליקון כגון סקארלס או קלוקוט החל מחודש לאחר הניתוח. המשחות זמינות לקנייה בבית מרקחת ללא צורך במרשם רופא.
מטרת הניתוח היא לשפר את מנח העפעפיים, את מראה העין ואת שדה הראייה. לרוב אין צורך לחזור על הניתוח אולם במקרים בודדים תיתכן צניחת עפעף חוזרת כעבור מספר שנים. במקרים אלה יש לבצע הערכה ובדיקה מחדש ולפי הצורך לשקול ניתוח חוזר.
לד״ר שטיין נסיון רב בניתוחי עפעפיים בכלל ובניתוחי תיקון פטוזיס בפרט, כאשר מאחוריו מאות רבות של ניתוחים בגישות שונות לטיפול בדרגות חומרה שונות של צניחת עפעפיים. המיומנות הגבוהה חשובה לתכנון הניתוח וביצועו תוך סיכון מינימלי ככל האפשר, ולתוצאה סופית שהיא מצויינת הן מבחינה תפקודית והן מבחינה אסתטית.
הנחיות לקראת ניתוח עפעפיים – מדריך למנותח
- הניתוח מתבצע לרוב בהרדמה כללית:
יש להכין מכתב סיכום רפואי מהרופא המטפל
יש להכין בדיקות דם – ספירה וכימיה, אק״ג (מעל גיל 40, כמו כן במקרי מחלות לב וריאה) וצילום חזה (מעל גיל 60, כמו כן במעשנים וסובלים ממחלות ריאה או ממאירות)
אין לאכול במשך שמונה שעות טרם הניתוח – כולל מסטיקים וסוכריות. ניתן לשתות מים צלולים בלבד עד שעתיים לפני הניתוח. - חובה להפסיק נטילת מדללי דם כגון אספירין, קומדין, פלביקס, פרדקסה, אליקוויס וכדומה, בהתאם להנחיות שניתנו במרפאה. יש להיוועץ עם הרופא המטפל כדי לוודא שהפסקת הטיפול אינה מסוכנת. בנוסף, מומלץ להפסיק נטילת תוספי תזונה לפחות שבוע טרם הניתוח וכן תרופות ממשפחת ה-NSAIDS כולל איבופן, וולטרן ונורופן.
- אין להפסיק או לשנות מרכיבים אחרים בטיפול התרופתי
- מומלץ להפסיק עישון כחודש לפני הניתוח
- מומלץ להיערך לחופשת מחלה של 7-14 ימים, כתלות בסוג העבודה. לרוב ניתן לחזור לעבוד תוך 5-7 ימים, אך במקרים של עבודה מול קהל או עבודה פיזית ייתכן צורך בחופשה ארוכה יותר.
- יש להימנע מאיפור ומהרכבת עדשות מגע בעת ההגעה לחדר הניתוח
- יש להגיע ביום הניתוח עם מלווה. העיניים אינן חבושות לאחר הניתוח אולם העפעפיים עשויים להרגיש כבדים והראייה מטושטשת ממשחה ומדמעות.
ד״ר שטיין ייפגש איתך, יסביר על מהלך הניתוח, ויחתים אותך על טופס הסכמה לביצוע הניתוח. לאחר מכן יתבצע סימון של איזור הניתוח על גבי העפעף. לפי הצורך ינתן טיפול בתרופות הרגעה בכדור או בסירופ.
- במרבית המקרים ניתן להשתחרר הביתה זמן קצר לאחר הניתוח
- הטיפול כולל קומפרסים קרים, משחה וטיפות. בקומפרסים יש לטפל במשך יומיים – אפשר להשתמש באריזה של ירקות קפואים כגון אפונה או להעביר את האפונים לשקיות ניילון קטנות. בכל מקרה יש להניח מגבת דקה או פד גזה בין השקית לבין העיניים. הקומפרסים מונחים למשך זמן של כ-20-30 דקות, לאחר מכן ניתן להחזירם למקפיא לקירור מחדש למשך כשעה. במשחה ובטיפות יש לטפל עד מועד הביקורת, לפי ההנחיות. חשוב להימנע ממתיחה או שפשוף של העפעף התחתון, שכן עלול להיגרם דימום או נזק לתפרים.
- נפיחות של העפעפיים, שטפי דם, תחושת כבדות, טשטוש ראייה קל – כל אלה תופעות לוואי נפוצות במהלך תהליך ההחלמה, אשר חולפות בחלקן הגדול תוך שבועיים. כאב אינו נפוץ במהלך ההחלמה. יש ליצור קשר עם המנתח במקרה של כאב סביב העין או בעין עצמה,
- נפיחות שגדלה וחורגת מאיזור העפעפיים, או ירידה משמעותית בראייה.
- ניתן לרחוץ את העיניים בעדינות במים חמימים ובסבון 48 שעות לאחר הניתוח
- מומלץ לנוח ב-3-4 הימים הראשונים לאחר ניתוח. בזמן שכיבה, במנוחה או בשינה, יש לשמור על תנוחה של ראש מורם – אם בהטיית המיטה או באמצעות שתי כריות.
- יש להימנע מהרמת משאות כבדים, רכינה קדימה, פעילות גופנית מאומצת או בישול עם חום ישיר או טיגון במשך שבועיים. גם איפור ושימוש בעדשות מגע יש לדחות בשבועיים לפחות.
- לרוב ניתן לחזור לפעילות גופנית מתונה (הליכה, למשל) כשבועיים לאחר הניתוח, פעילות מאומצת יותר 3-4 שבועות לאחר הניתוח. שחייה בים או בבריכה אינן מומלצות בחודש הראשון על מנת למנוע זיהום.
- פגישת מעקב במרפאה תתבצע תוך 7-10 ימים. הפגישה תכלול לרוב הסרה של התפרים, לפי הצורך, והנחיות להמשך טיפול.
מומלץ לא לעשן במשך חודש לפחות לאחר הניתוח - מומלץ להימנע מחשיפה לשמש בחצי השנה שלאחר הניתוח – יש להשתמש בקרם הגנה, משקפי שמש וכובע. ניתן לשפר את מראה הפצע הניתוחי על ידי שימוש במשחות על בסיס סיליקון כגון סקארלס או קלוקוט החל מחודש לאחר הניתוח. המשחות זמינות לקנייה בבית מרקחת ללא צורך במרשם רופא.
הורדת PDF